the image of courses

IT.S3.UNIX.0.Ex
UNIX System Administration

The Unix/Linux systems act the important part of the modern information technology. You will be able to get acquainted with this world by the help of the course.
False
registered False
in_cart False
is_course_full False

invitation_only False
can_enroll True

can_add_course_to_cart False

About this course

Sok szeretettel köszöntök mindenkit a Unix Rednszergazda című kurzuson. Engedjétek meg, hogy röviden megpróbáljam összefoglalni a kurzus célját, motivációját, azt, hogy milyen kompetenciákat, ismereteket tudtok szerezni vele, és egyáltalán azt, hogy miért van szükség arra, hogy ezeket a rendszereket megismerjük. A tananyagunk szinte csak gyakorlati feladatokon keresztül mutatja be a rendszergazdák legfontosabb feladatait, száraz elméleti anyagokat csak annyit tartalmaz, ami a megértéshez feltétlenül szükséges.

Ha ma kiejtjük az operációs rendszer szót, akkor a legtöbb ember számára rögtön a Microsoft termékei jutnak eszébe. Ez azért van így mert történelmi okokból a Windows volt az az első olyan operációs rendszer, amely a személyi számítógépeken elsőként tömegesen elterjedté vált. A legtöbbünk első számítógépes élménye minden bizonnyal a Windows operációs rendszerhez köthető. Elterjesztését kormány szintű megállapodások is támogatták.

Manapság már a személyi számítógépeken is sok egyéb operációs rendszerrel találkozhatunk, viszont a szerverek és egyéb háttérkiszolgáló rendszerek esetében egyértelműen kimondható hogy a Windows alapú rendszerek szinte elenyésző számban vannak jelen. A szerverek világában a vezető szerepet a Unix alapú rendszerek töltik be, a felhőszolgáltatók, az adattárházak a szuperszámítógépek egyaránt Unix-ra épülő alapszoftverek alkalmaznak.

A hétköznapi személyi számítógépeknél is nagymértékű fejlődés és eltolódás figyelhető meg az utóbbi években során az alternatív operációs rendszerek, főként a Linux irányába. Ezek kisebb hardverigénye, jó testreszabahatósága, stabilitása és ingyenessége révén kiváló megoldást kínálnak. A jövőben várhatóan sokkal nagyobb szerephez jutnak ezek a megoldások nemcsak az alkalmazásfejlesztők, hanem az általános célú felhasználók számára is.

A kurzus legfontosabb célja tehát végül is az, hogy megismerkedjünk a Unix alapú rendszerekkel, megtanuljuk azoknak a használatát és alapvető adminisztrációs feladatait. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a kurzus nem csak azok számára hasznos, akik a rendszeradminisztrációval szeretnének foglalkozni, hanem ma már minden informatikusnak képesnek kell lennie használni ezeket a rendszereket.

Először megismekünk a Unix történetével, kialakítunk egy olyan virtuális fejlesztő környezetet, amiben még akkor is kipróbálhatjuk az adminisztrációs feladatainkat, ha jelenleg nem Unix alapú operációs rendszert használunk. Betekintést nyerünk a parancssor, az úgyenevezett shell lehetőségeibe.Megismerkedünk a jogosultság kezeléssel, az alapvető biztonsággal kapcsolatos elvekről és lehetőségekről a felhasználók, felhasználói csoportok létrehozásával és beállításaival.

A későbbiekben a fájlrendszerek típusaival, használatba vételével és adminisztrációs lehetőségeivel foglalkozunk, majd részletesen és példákon keresztül áttekintjük a fájltovábbítás lehetőségeit, jól bevált módszereit. Az anyag második részében a hálózat manadszementtel, a folyamatok adminisztrációjával, a shell programok készítésével és grafikus felhasználói felületek konfigurácójával és távoli adminisztrációs lehetőségekkel foglalkozunk.

Reméljük ti is hasznosnak találjátok a kurzust és ezennel jó felkészülést és tanulást kívánunk.

Prerequisites

-

Course staff

Dr. Mileff Péter

Dr. Mileff Péter

A Miskolci Egyetem oktatója, és kutatója, adjunktus. MSc mérnök-informatikus végzettségét a Miskolci Egyetemen szerezte meg, majd a későbbiekben itt végezte el doktori tanulmányait is. A Unix/linux rendszerek mindig csodálattal és érdeklődéssel töltötték el, komolyabb üzemeltetési és karbantartási területekkel körülbelül 5-8 éve kezdett el foglalkozni mind egyetemi, mind ipari környezetben.

Dr. Dávid Vincze

Dr. Dávid Vincze

Teaches and conducts research at the Department of Information Science at the University of Miskolc. Graduated in information engineering (MSc) from the University of Miskolc, later he got his PhD degree also at the University of Miskolc. He has been working with Linux based systems and as a system administrator for approximately 20 years, both in research and industrial production environments. In this course he wrote the topics on data storage, server hardware, storage are networks and filesystems.

Smid László

Smid László

He is an engineer teacher at the Department of Information Science of the University of Miskolc. He graduated as an information engineer (MSc) at the University of Miskolc. He has been working with Unix based systems in education, research and industrial environments since the mid-90s.

Enroll