the image of courses

IT.P3.CONTROLENGI.0.Hx
Irányítástechnika

False
registered False
in_cart False
is_course_full False

invitation_only False
can_enroll True

can_add_course_to_cart False

A kurzusról

Biztos mindenki látott már gyárakat, gépeket, amelyek automatikusan működnek részben, vagy teljesen. De hogyan lehetséges mindez?

A kurzus keretében megismerkedünk az ipari automatizálás főbb egységeivel, berendezéseivel, alrendszereivel, azok használatával. Megismerkedünk a PLC-kkel, azaz programozható logikai vezérlőkkel. Ez lesz az agya a rendszerünknek. Megnézzük, hogy hogyan lehet egy berendezés működtetéséhez a logikai összefüggések használatával a működtető programot elkészíteni, hogyan kell használni az időzítőket, számlálókat, komparátorokat, aritmetikai függvényeket, egyszerű példák segítségével pedig vezérléstechnikai feladatokat oldunk meg.

A modern rendszerekben a gépek is kommunikálnak egymással, vagy olyan egységekkel, amik által kevesebb vezetéket kell felhasználnunk egy rendszerben. Példákkal szemléltetjük ezek konfigurálását, működését. Gyakran az is fontos, hogy egyéb perifériákkal képesek legyünk kommunikálni, mint például egy vonalkód olvasóval, vagy GPRS alapú kommunikációt használva.

Ahhoz, hogy ezek a gépek működni tudjanak, nem csak a PLC-re és a programra van szükség, hanem érzékelőkre, hogy az egyes fizikai paramétereket bejuttassuk a PLC-be, és a beavatkozókra, amikkel hatást tudunk gyakorolni a folyamatra, ezért áttekintjük a be-/kimeneti jelfeldolgozó kártyák konfigurálását is a PLC egységünkhöz.

Természetesen a berendezéseknek, gépeknek a kezelővel is tudniuk kell kommunikálni, azaz az ember-gép felület elkészítésével is megismerkedünk.

Az ipari alkalmazásoknál fontos az adatok gyűjtése, ezért megismerkedünk a LabVIEW alapú mérés-adatgyűjtéssel is és a szabályozástechnikai alkalmazásokkal.

Remélem sikerült felkelteni az érdeklődését és a kurzus hallgatói között üdvözölhetem.

Előkövetelmények

-

Oktató(k)

Course Staff Image #1

Dr. Trohák Attila

adjunktus

Course Staff Image #2

Kovács Gergely

PhD hallgató

Course Staff Image #2

Forgács Zsófia

demonstrátor

 1. Course Number

  IT.P3.CONTROLENGI.0.Hx
 2. Classes Start

  Jan 01, 2020
 3. Classes End

  May 31, 2024
 4. Estimated Effort

  25:00
Enroll