IT.K1.TECHCOM.0.Hx
Műszaki kommunikáció

Mi az információ? Informatikai alapozás. Műszaki alapismeretek. Modellezés.
False
registered False
in_cart False
is_course_full False

invitation_only False
can_enroll True

can_add_course_to_cart False

A kurzusról

Az informatika térnyerése a mindennapi életünkben hatalmas és megállíthatatlan és az előrejelzések szerint az informatika jelentősége nem fog csökkeni a következő évtizedekben sem.

Ezért különösen fontos, hogy a műszaki informatikus hallgatók és az informatika iránt érdeklődők is bevezetést kapjanak a Műszaki kommunikáció világába. Ez fogja megalapozni a további, magas szintű informatikai kurzusokat, mint például a programozási nyelvek a számítógépes hálózatok vagy adatbázisok kezelése stb.

Miről is szól a műszaki kommunikáció?

Először is be kell vezetnünk bizonyos alapfogalmakat, mint például: Az információ, ezt különböző aspektusokból fogunk körbejárni. Ehhez bepillantást kapunk a valószínűség számítás alapjaiba is. Definiálunk majd olyan most még elrettentően hangzó fogalmakat, mint például az entrópia vagy a redundancia. És megmutatjuk hogyan lehet ezeket a dolgokat számszerűsíteni, és milyen hatással vannak ezek hétköznapjainkra.

A kurzus hallgatói betekintést nyernek, hogyan történik az ilyen adatok kódolása és dekódolása.

Ha már a kódolásnál tartunk, meg fogjuk mutatni hogyan lehet olyan kódolásokat elvégezni, amelyek segítségével az adatainkat tömöríteni tudjuk. Ezeknek nagy gyakorlati jelentősége van a kép és hangtömörítésben is.

Vannak olyan kódok is, amelyek segítségével adatainkat titkosíthatjuk. Mindenki szeretné személyes adatait és privát kommunikációját titokban tartani. Ebben a kurzusban megismerjük a jelenleg használt legbiztonságosabb titkosító módszerek lényegét, és megértjük, hogy miért lehetetlen a gyakorlatban visszafejteni.

Végül, de nem utolsó sorban az XML kommunikáció alapjait fogjuk tárgyalni, az ide tartozó alapfogalmakat, gyakorlati alkalmazási lehetőségeit és az XML transzformáció alapjait. Természetesen ehhez a témakörhöz is számos példát adunk a megértés elősegítéséhez.

Előkövetelmények

-

Oktatók

Dr. Hornyák Olivér

Dr. Hornyák Olivér

egyetemi docens

Dr. Nehéz Károly

Dr. Nehéz Károly

egyetemi docens

 1. Course Number

  IT.K1.TECHCOM.0.Hx
 2. Classes Start

  Jan 01, 2021
 3. Classes End

  Mar 31, 2029
 4. Estimated Effort

  25:00
Enroll