IT.I1.MODUL.0.Hx
Informatikai rendszerszemlélet

IT.I1.MODUL.0.Hx megtanítja az informatikai rendszerek és a műszaki kommunikáció alapismereteit
False
registered False
in_cart False
is_course_full False

invitation_only False
can_enroll None

can_add_course_to_cart False
Enrollment is Closed

A kurzusról

Miről is szól az Informatikai Rendszerszemlélet tárgy?

Kezdünk a matematikai logika alapjaival, majd bemutatjuk a számítógépes hardver fejlődését, történetét. Megismerjük hogyan épül fel egy számítógép.

Bevezetünk olyan alapfogalmakat, mint például: Az információ, és ezt különböző nézőpontokból fogunk körbejárni. Bemutatjuk, melyek a jellegzetes számrendszerek, hogyan lehet átváltani számrendszerek között. Megmutatjuk, a számítógépek hogyan tárolják az adatokat: az egész számokat, a valós számokat, és a szövegeket.

Meg fogjuk mutatni hogyan lehet olyan kódolásokat elvégezni, amelyek segítségével az adatainkat tömöríteni tudjuk. Ezeknek nagy gyakorlati jeletősége van a kép és hangtömörítésben is.

Vannak olyan kódok is, amelyek segítségével adatainkat titkosíthatjuk. Mindenki szeretné személyes adatait és privát kommunikációját titokban tartani. Ebben a kurzusban megismerjük a jelenleg használt legbiztonságosabb titkosító módszerek lényegét, és megértjünk, hogy miért lehetetlen a gyakorlatban visszafejteni.

Tárgyaljuk majd az XML alapjait, az ide tartozó alapfogalmakat, gyakorlati alkalmazási lehetőségeit és az XML transzformáció alapjait. Természetesen ehhez a témakörhöz is számos példát adunk a megértés elősegítéséhez.

Ebben a kurzusban foglalkozunk a szoftverfejlesztés alapjaival is. Elmondjuk, hogyan alakult ki a szoftvertechnológia, definiáljuk a szoftver fogalmát és beszélünk a nyílt és a zárt szoftverekről. Elmondjuk majd, hogyan “születik” a szoftver, azaz a szoftverfejlesztés lépéseit. Kiemeljük majd a tesztelés fontosságát és megismerjük a tesztvezérelt programozás alapjait is példákon keresztül.

Végül, de nem utolsósorban egy nagyon érdekes témakört, a számítógépes geometriai tervezést fogjuk megmutatni. Ez a látványos témakör egy Computer Aided Design alkalmazás használatát mutatja be. Ennek a segítségével képes leszel virtuális geometriai alakzatokat, alkatrészeket modellezni a számítógépeddel.

Előkövetelmények

-

Oktató(k)

Oliver Hornyak

Dr. Hornyák Olivér

egyetemi docens

Dr. Nehéz Károly

Dr. Nehéz Károly

egyetemi docens

Dr. Mileff Péter

Dr. Mileff Péter

egyetemi adjunktus

 1. Course Number

  IT.I1.MODUL.0.Hx
 2. Classes Start

  Sep 25, 2017
 3. Classes End

  Jan 01, 2020
 4. Estimated Effort

  80:00