IT.I1.ESHIP.0.Hx
Vállalkozási ismeretek

A kurzus segítségével a hallgatók betekintést nyerhetnek a vállalkozások világába és megérthetik a vállalatok alapvető működési elveit.
False
registered False
in_cart False
is_course_full False

invitation_only False
can_enroll None

can_add_course_to_cart False
Enrollment is Closed

Röviden a kurzusról

Tisztelettel köszöntöm a Vállalkozási ismeretek kurzus hallgatóit! Engedjék meg, hogy röviden összefoglaljam a kurzus célját, motivációját, és azt, hogy milyen ismereteket, kompetenciákat lehet megszerezni általa. Minden gazdaság meghatározó szereplői a vállalkozások, vállalatok. Ők gyártják azokat a termékeket, amelyeket megvásárolunk, és ők nyújtják azokat a szolgáltatásokat, amelyeket igénybe veszünk mindennapi életünk során. Az emberek többsége vállalkozásoknál, vállalatoknál dolgozik, és az ott megszerzett jövedelem biztosítja számukra és családjuk számára a megélhetést. Emellett a vállalkozások azok az intézmények, ahol az emberek tudásukat, tehetségüket, kreativitásukat kibontakoztathatják, ahol olyan új dolgokat hozhatnak létre, amelyek a gazdasági és technológiai fejlődés hajtóerői lehetnek. A vállalatokkal, vállalkozásokkal tehát mindannyian kapcsolatba kerülünk akár vállalkozóként, akár munkavállalóként, vagy egyszerű vásárlóként. Éppen ezért fontos, hogy megértsük a vállalkozások működésének alapvető elveit.

A kurzus során a hallgatók megismerkedhetnek a vállalkozások típusaival, a vállalkozások lehetséges jogi formáival és az egyes jogi formák sajátosságaival. A tananyag kitér a vállalkozások fejlődési tendenciáira is, így a kurzus végén a hallgatók tisztában lesznek többek között a franchise, a startup, a spin-off és az off-shore vállalkozások fogalmával, illetve az outsourcing, vagy a horizontális és vertikális stratégiai szövetségek jelentésével.

Fontosnak tartom, hogy fejlődjön a hallgatók rálátása a gazdálkodási folyamatokra, ezért rendszerezzük a vállalkozások eszközeit és forrásait, tisztázzuk a kiadás, a költség és a ráfordítás fogalma közötti különbségeket. A költségek csoportjainak értelmezése révén a kurzus résztvevői képessé válnak egyes nyereségkategóriák becslésére, illetve a fedezeti pont meghatározására.

Bemutatásra kerülnek a vállalkozások egyes funkcionális részterületei, így a marketing, az emberi erőforrás-gazdálkodás, a pénzügy, a számvitel és a kontrolling. Külön fejezet tárgyalja az adózási kérdések alapjait, a legfontosabb adófajtákat. A tananyag segítséget nyújt egy vállalkozás üzleti tervének elkészítéséhez, bemutatja az üzleti tervek felépítését, rávilágít a jó üzleti terv kritériumaira, és a tipikus hibákra is. A hallgatók végül megismerkedhetnek a stratégiai tervezés egyes alapvető módszereivel.

A kurzushoz sok sikert és jó tanulást kívánok!

Előkövetelmények

-

Oktató(k)

Course Staff Image #1

Kelemen Imre Gábor

A Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának oktatója. Okleveles közgazdászként végzett a Miskolci Egyetemen. 2009-től egy több mint 100 főt foglalkoztató ipari középvállalat vezérigazgatójaként dolgozik. 2014-től a Vállalatgazdaságtan tárgy előadója a Gazdaságtudományi Karon. Kutatási területe a kontrolling módszertana.

 1. Course Number

  IT.I1.ESHIP.0.Hx
 2. Classes Start

  Sep 10, 2017
 3. Classes End

  Jan 01, 2019
 4. Estimated Effort

  25:00