IT.K1.LATEX.0.Hx
LaTeX alapú kiadványszerkesztés

A kurzus célja a LaTeX megismerése, mely sok felsőoktatási intézményben használt kiadványszerkesztő tudományos művek, doktori disszertációk, szakdolgozatok publikálásához.
False
registered False
in_cart False
is_course_full False

invitation_only False
can_enroll True

can_add_course_to_cart False

A kurzusról

Ebben a tananyagban az Eszterházy Károly Főiskola „Számítógépes kiadványszerkesztés” című előadásainak és gyakorlatainak témaköreit foglaltam össze, mely a LaTeX világába vezeti be az érdeklődőt. Ma már a világ minden felsőoktatási intézményében ismert és standardként használt eszköz a TeX-rendszer, melynek a LaTeX is része. Ez tulajdonképpen egy magas szintű dokumentum-leíró nyelv.

Ezzel a rendszerrel 1990-ben ismerkedtem meg. Azóta számos tananyagot, könyvet és cikket szerkesztettem vele. Több folyóirat technikai szerkesztőjeként rengeteg szerzők által elkövetett hibával találkozom, melyek számomra az oktatásban fontosak, hiszen így jobban látom, hogy mire kell a LaTeX tanításában nagyobb hangsúlyt fektetni. Ezt igyekeztem kamatoztatni ebben a leírásban is.

A témát amennyire csak lehetett, próbáltam gyakorlatias oldalról megközelíteni, ugyanakkor néha nehéz megkerülni az elméletet. Így van ez az 1. leckével is, ahol sok olyan dologgal találkozhat, amit még a gyakorlatban nem próbált ki. Erre azért van szükség, mert a későbbiekben az itt bevezetett fogalmakat gyakran fogjuk használni.

Célom, hogy aki a kurzust elvégzi, természetesnek vegye, hogy szakdolgozatának vagy bármely más jellegű publikációjának, dokumentumának szerkesztéséhez LaTeX-rendszert használjon. Ha bármilyen észrevétele, megjegyzése van, kérem írjon a tomacs@ektf.hu címre.

A TeX-et használók többmilliós táborának jelmondatával kívánok Önnek sok LaTeX-ben megírt igényes kiadványt!

Happy TeXing!

Előkövetelmények

-

Oktató(k)

[kép: Tómács Tibor] Szerző: Tómács Tibor

Irodalomjegyzék

 1. Tómács Tibor: LaTeX
 2. Tobias Oetiker, Hubert Partl, Irene Hyna, Elisabeth Schlegl: The Not So Short Introduction to LaTeX2e
 3. WIKIBOOKS: LaTeX
 4. LaTeX2e unofficial reference manual
 1. Course Number

  IT.K1.LATEX.0.Hx
 2. Classes Start

  Nov 19, 2015
 3. Classes End

  Jan 20, 2016
 4. Estimated Effort

  25:00
Enroll