IT.MM1.MILTIMEDIA.0.Hx
Multimédia rendszerek

A Multimédia rendszerek tárgy keretében megismerkedünk a hangok, állóképek, mozgóképek feldolgozásával, valamint a háromdimenziós modellezés alapjaival. A képfeldolgozással való ismerkedést a látásunk tulajdonságaival kezdjük, nem utolsósorban azért, hogy megtanuljuk becsapni a szemünket. A színrendszerek megismerése is szükséges a képek feldolgozásához és tömörítéséhez. A képek manipulálását vagy képjavítási szándékkal végezzük, vagy a későbbi műveleteket készítjük elő.
False
registered False
in_cart False
is_course_full False

invitation_only False
can_enroll True

can_add_course_to_cart False

Miről szól a kurzus?

Köszöntöm Önöket! Czap László vagyok, a Villamosmérnöki Intézet igazgatója és az Automatizálási és Infokommunikációs Intézeti Tanszékvezetője. A Multimédia rendszerek tárgy anyagát Varga Attila kollégámmal dolgoztuk ki.

Mindannyian elbűvölve nézzük a filmeken megjelenő különös világot. Az ott látható tárgyak és szereplők azonban gyakran nem léteznek a valóságban. A háromdimenziós modellek először a díszletek helyettesítésére terjedtek el. Olcsóbb megalkotni a helyszín modelljét, mint megépíteni a díszletet. Találkozunk a moziban virtuális lényekkel is, amelyeket az alkotók fantáziája hozott létre. Gondoljunk a Csillagok háborújára, vagy az Avatarra. A 3D modellezés és animáció ma már olyan fejlett, hogy valóságos személyek megjelenítésére is alkalmas. A Gladiátor című film forgatása idején meghalt az egyik főszereplő. A később felvett jelenetekben a modelljét illesztették a filmbe. A nézők nem tudják megkülönböztetni a valódi és a virtuális színésszel rögzített jelneteket. Már régen elkészítették Merilyn Monroe háromdimenziós modelljét, nincs akadálya, hogy filmet forgassanak a főszereplésével.

A Multimédia rendszerek tárgy keretében megismerkedünk a hangok, állóképek, mozgóképek feldolgozásával, valamint a háromdimenziós modellezés alapjaival. A képfeldolgozással való ismerkedést a látásunk tulajdonságaival kezdjük, nem utolsósorban azért, hogy megtanuljuk becsapni a szemünket. A színrendszerek megismerése is szükséges a képek feldolgozásához és tömörítéséhez. A képek manipulálását vagy képjavítási szándékkal végezzük, vagy a későbbi műveleteket készítjük elő. Ilyen lehet az alakzat felismerés és mérés. Már több évtizeddel ezelőtt képfeldolgozással oldották meg az autó fényszóró izzó több méretének és pozíciójának ellenőrzését. A hagyományos mérések elvégzését akadályozza az üvegbúra.

Reméljük, hogy nem csak hasznosnak, hanem szórakoztatónak is fogja találni a tananyagot. Feldolgozásához jó munkát kívánunk.

Előkövetelmények

-

Oktató(k)

Dr. Czap László

Dr. Czap László

egyetemi docens

Varga Attila Károly

Varga Attila Károly

egyetemi adjunktus

Enroll